21 czerwca, 2012

Adwokat diabła

Jak już pewnie wiecie nadmiar węglowodanów, zwłaszcza ich przetworzona forma, ma wiele negatywnych efektów na nasze zdrowie. Udowodniono też ich uzależniające działanie, czego możecie się nie spodziewać to ich powiązanie z ogólnie pojętym poczuciem szczęścia.
Tak, węglowodany wpływają na nasz nastrój. Wiedzą o tym doskonale diabetycy, którzy mocno odczuwają korelację pomiędzy zmianami poziomu cukru i zmianami nastroju. 

Jak to jest w teorii? Poprzez hormony takie jak insulina oraz białka jak albumina, trawienie węglowodanów doprowadza do skoku aminokwasu zwanego tryptofanem. Jest to prekursor seretoniny, która nazywana jest hormonem szczęścia.  Ludzie u których poziom seretoniny jest wysoki są spokojniejsi, bardziej weseli, lepiej śpią. Niski poziom seretoniny jest kojarzony z występowaniem przemocy, depresji, bezsenności.
Aby wystąpił skok seretoniny konieczne jest spożycie posiłku składającego się tylko z węglowodanów Dodanie chociaż trochę białka czy tłuszczu stopuje ten proces.
Nawet niektóre węglowodany takie jak ziemniaki, ryż czy czekolada zdają się mieć za dużo białka aby wywołać skok seretoniny. 
Badania wskazują, że wypicie 48g napoju składającego się z węglowodanów zmniejszają depresję i złość u kobiet cierpiących na PMS. Jest to powiązane z bardzo często występującymi zachciankami lub ochotą na słodkie przed okresem, które niejedna kobieta zna z autopsji. Ponadto istnieje szereg dowodów na powiązanie spożycia węglowodanów z polepszeniem nastroju i poprawą jakości snu (czysty miód przed snem działa cuda).
Cala teroria dotycząca powiązania węglowodany-tryptofan-seretonina jest wciąż mocno podważana, ale nie ma wątpliwości, że w zdrowym ciele węglowodany dobrej jakości mogą być pomocne. Osobiście nie mam nic przeciwko dietom wysoko węglowodanowym, o ile mamy dobrą tolerancję, uporządkowaną kwestię hormonalną i jakość jedzenia jest wysoka.
Należy również dodać, że potencjalny pozytywny wpływ na nastrój węglowodanów jest jednym z niewielu pozytywnych aspektów ich nadmiernego spożycia.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.