15 sierpnia, 2012

Słodki ząb

Od zawsze uwielbiałam słodycze. Aż do tego stopnia, że nawet gdy zaczęłam przygodę ze zdrowym odżywianiem koniecznie musiałam po każdym posiłku choć coś małego podjeść.
Dalej tak mam, co prawda jem tak syto większość czasu, że nie myślę o deserze, ale gdy złapię rytm…to idzie jak z górki. Ostatnio przez tą nieszczęsną czekoladę, którą dostałam rozpoczął się etap słodkości i różnych małych smakołyków.


Dziś korzystając z wolnego dnia robiłam kolejną wersję żelków 🙂 Tak je nazywam, chociaż bardziej przypominają galaretki 🙂

Podstawą jest oczywiście żelatyna, którą przygotowuje w małej ilości wody. Mniej więcej pół opakowania żelatyny na 3/4 kubka gorącej wody. Jak troszkę ostygnie dodaję:
– mleko kokosowe (im gęstsze tym lepiej)
– kakao
– cynamon
– stewię
– aromaty (teraz pomarańczowy lub waniliowy)
– wiórki kokosowe lub zmielone orzechy

Często zamiast mleka daję olej kokosowy, który idzie na wierzch żelatyny i tworzy jakby skorupkę 🙂 Podobnie wiórki lub orzechy powędrują na górę.
Wszystkie składniki mieszam i do lodówki. Banalnie proste 🙂 Najważniejsze, można zjeść cała porcję jednorazowo bez wyrzutów sumienia. Lubię takie słodkości gdy nie mam ochoty na tłuszcz w posiłku lub pomiędzy gdy złapie mnie głód.  Na zdjęciu wersja cynamonowa  z mlekiem kokosowym.
Osobiście najbardziej lubię wersję mleko + dużo wiórek + kakao 🙂 Polecam też dorzucić zmiksowane owoce czy nawet całe maliny, jagody, pokrojone truskawki…tak jak do klasycznej galaretki 🙂
Moim celem było żeby przekąska miała sporo tłuszczu, ale oryginalny przepis był stricte białkowy.

 W weekend będę robić czekoladki nadziewane masą kokosową, czyli paleo bounty 🙂

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.