8 kwietnia, 2013

Alergia pokarmowa vs. nietolerancja

Jak to często bywa ze zdrowiem wiele niespecyficznych objawów jest powiązanych z wieloma różnymi przyczynami. Z nich wszystkich nietolerancje pokarmowe są najrzadziej rozpatrywane. Najczęściej myślimy o problemach z hormonami lub niedoborach witamin gdy dopadną nas jakieś mało charakterystyczne dolegliwości. Tymczasem nietolerancje pokarmowe występują bardzo często, mimo że wciąż rzadko zdajemy sobie z tego sprawę.


Alergia?
Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Reakcja IgE czyli związana z przeciwciałami immunoglobulin E jest odpowiedzią systemu odpornościowego na jedzenie lub jego składnik, który zostanie rozpoznany jako 'obcy’. Obronnym mechanizmem organizmu jest wydzielenie histaminy, która prowokuje zapalną odpowiedź. To jak w sytuacji gdy ciało próbuje pozbyć się grypy – czujemy jak walczy, mamy zatkany nos, kichamy itd. Alergia jest więc związana stricte z systemem odpornościowym. Objawy mogą być różnorodne: kłucie w jamie ustnej, puchnięcie ust czy języka (nawet twarzy, krtani), kłopoty z oddychaniem, wysypka, zawroty głowy czy mdlenie. Mogą mieć też łagodniejszą formę np. nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunki. Jest to przeważnie natychmiastowa reakcja i nie sposób jej nie odnotować dlatego powiązanie z alergenem bywa dość proste.

A nietolerancja…

Nietolerancja pokarmowa jest reakcją z udziałem immunoglobulin IgG, IgA lub IgM, która jest niepożądanym efektem konsumpcji produktu lub jego składnika. Przeważnie nietolerancja jest ściśle związana z systemem pokarmowym i odpornościowym. W praktyce oznacza to, że często mała ilość danego jedzenia nie wywoła reakcji, ale chroniczna jego konsumpcja może być odbierana jako szkodliwa i wywołać odpowiedź ze strony układu odpornościowego. Najczęściej ma to miejsce gdy organizm nie radzi sobie z trawieniem jedzenia, przyswajaniem, absorpcją lub na skutek chorób jelit (np. nieszczelnego jelita, SIBO). Przykładem nietolerancji jest FODMAPS. Tak naprawdę każdy produkt może być problematyczny w mniejszym lub większym stopniu.
Reakcja na nietolerowany produkt jest często oddalana w czasie. Może pojawić się nawet po kilku tygodniach, dlatego ciężko powiązać symptomy bezpośrednio z dietą. Jeśli cierpisz na długoterminowe, czasami niekomfortowe ale 'do przeżycia’, symptomy ze strony układu pokarmowego, na które zmiana diety nie wpływa to właśnie może być nietolerancja pokarmowa.

Objawy nietolerancji: 

  • zmęczenie
  • zachcianki (często pragniemy tego co nam szkodzi)
  • podkrążone oczy
  • bezsenność
  • bóle głowy
  • wysypki
  • zmienne nastroje
  • zatrzymywanie wody
  • problemy trawienne
  • candida
  • bóle mięśni
  • zaparcia
  • wieczny katar

Najczęstsze alergie:

  • mleko
  • orzeszki ziemne
  • cukier i słodziki
  • ryby i owoce morza
  • soja
  • kukurydza
  • pszenica

Najczęstsze nietolerancje:
  • gluten
  • nabiał
  • fruktoza
  • dodatki do żywności
  • alkohol
  • produkty bogate w histaminę
  • salicylany
  • FODMAPS
  • jajka

Często nietolerancje są wynikiem monotonnej diety, z tego powodu różnorodność tego co jemy jest bardzo ważna. Testy IgG,IGA są w stanie wykryć sporo nietolerancji pokarmowych jednak ich skuteczność wciąż jest podważana, a cena bardzo wysoka. W każdym podejrzeniu nietolerancji niezawodna jest natomiast dieta eliminacyjna i powolne wprowadzenie podejrzanych produktów. Często eliminacja i budowanie na nowo odporności na pewne składniki pozwala uwolnić się do wszelkich nieprzyjemnych symptomów. Alergia niestety pozostaje z nami przeważnie już na zawsze. Skutecznie wykrywa się ją chociażby przez test Elisa. Polecam również ten o to sposób.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.