10 listopada, 2014

Mikrobiota, czyli dlaczego jelita są oknem na zdrowie

Nasza mikrobiota składa się z wielu różnych mikroorganizmów rezydujących w większości w jelitach. 10% komórek jest de facto ludzkich, pozostałe 90% stanowią mikroby. Tak ogromna ilość musi mieć również ogromny wpływ na nasze zdrowie. Od dawna badania pokazują zależności pomiędzy florą bakteryjną a system odpornościowym, trawieniem, detoksem, produkcją witamin, nadwagą i wieloma chronicznymi chorobami.


Poród, leki i dieta

Kolonizacja flory bakteryjnej ma miejsce już podczas porodu i karmienia piersią. Dzieci urodzone przez cesarskie cięcie i nie karmione mlekiem matki mają, już na starcie, mniej optymalną florę bakteryjną niż ich rówieśnicy urodzeni przez kanał rodny i karmieni piersią. Następnie na mikrobiotę wpływa dieta,  stosowanie leków, stres czy ekspozycja na mikroby.
Korzystna flora bakteryjna produkuje antybakteryjne i antywirusowe substancje. Na przykład bakterie kwasu mlekowego stymulują produkcję limfocytów B, IgA, IgG, Igm I sIgA, które podnoszą aktywność przeciwciał. Antybiotyki z kolei zmieniają florę bakteryjną w bardzo szybki i niekorzystny sposób, i ta zmiana nie jest odwracalna bez konkretnej interwencji. Poza tym inne leki, chociażby inhibitory pompy protonowej lub niektóre antybakteryjne zioła będą zaburzać równowagę flory bakteryjnej i mikrobów. Podobnie sterydy i niesteroidowe leki zapalne wpływają na nieszczelne jelito, dysbakteriozę i rozwój Candidy. (1,2,3)
Dieta uboga w fermentujący błonnik, a bogata w przetworzone węglowodany, cukry czy alkohol niekorzystnie wpływ na mikrobiotę powodując najczęściej dysbakteriozę. Wszechobecny stres również powoduje zmiany w jelitach, a co za tym idzie systemie odpornościowym.
Zboże zawiera sporo skłądników anty-odżywczych takich jak: alkilorezorcynole, inhibitory alfa amylazy, inhibitory proteazy czy lektyny.
WGA – jedna z lektyn ma właściwości niszcząca śluzówkę, odkrywa receptory i daje możliwość przyłączenia się się do nich. WGA może łączyć się z polisacharydami tworzącymi ścianę komórkową bakterii i wieloma innymi proteinami. Zachowuje się jak klej. W normalnym scenariuszu bakterie są wybijane przez enzym lizozym, jednak gdy WGA jest do nich przyłączona nic ich nie ruszy, bo WGA jest odporna na enzymy i chroni jak pancerz to co z sobą niesie. Nie działa też na nią kwas solny ani fermentacja. Może pomóc gotowanie w szybkowarze (przez min. godzinę).
Lektyny generalnie podrażniają jelita i powodują stan zapalny, ale to ich pomocniczy charakter w transporcie substancji do krwiobiegu doprowadza do wywołania reakcji systemu odpornościowego. I jest to prawidłowa reakcja – gdy coś dostanie się do krwiobiegu, co nie powinno tam się znaleźć chcemy odpowiedzi zapalnej. Problem jest gdy ta reakcja jest dzień w dzień, godzina w godzinie przez lata. A tak właśnie to wygląda gdy nastawiamy nasze organizmy na czynniki niszczące integralność jelit. Badania in vitro wskazują, że 100g chleba jest wystarczającą dawka lektyn do wywołania reakcji zapalnej. Inne problematyczne lektyny poza WGA to: PHA (fasole) i SBA (soja) czy lektyny w pomidorze. WGA moze doprowadzić do stanu zapalnego jelit. (7).Coraz więcej jest dowodów, że nietolerancja gluten bez celiakii jest prawdziwym problemem. (4),(5) Nowe
badania jasno pokazują, że gliadyna, jedno z białek znajdujących się w
glutenie, zwiększa nieszczelność jelit u osób z lub bez celiakii. (6)
Badania pokazują, że typowa dieta bogata w przetworzony cukier i zboża prowadzi do nieoptymalnej flory bakteryjnej (8). Zbyt dużo przetworzonych węglowodanów doprowadza do wzrostu: szczepów Candidy, paciorkowców, gronkowców, oraz szczepów Clostridium, Bacteroides i innych oportunistycznych tlenowych bakterii.
Warzywa strączkowe również zawierają toksyny negatywnie wpływające na trawienie i niszczącego jelita. Phytohaemagglutinin, lektyna w czerwonej fasoli, przyczynia się do nieszczelnej śluzówki jelita i blokuje kwas solny, przez co zwiększa się szansą na rozrost bakterii w jelicie cienkim, i kolonizację chociażby E.coli i innych patogenów wpływających na produkcję śluzu  (9), (10), (11).
Inhibitory alfa amylazy w strączkach zapobiegają trawieniu skrobi, co powoduje wzdęcia i kolonizację patogenicznych bakterii (12).
Dlaczego mikrobiota jest tak ważna?
Wszyscy czytelnicy Tłustego pewnie już wiedzą, że zdrowe jelita są kluczowe dla modulacji systemu odpornościowego, w tym autoagresji. Przerwanie szczelności jelit jest równoznaczne z aktywacją reakcji systemu immunologicznego, gdy niestrawione molekuły dostaną się do krwi. Czego jeszcze możecie nie widzieć na temat mikrobioty jelit?

  • nieoptymalna mikrobiota jest powiązana z występowaniem alergii i astmy

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24535216

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11150002

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10336592

  • 20% hormonów tarczycy jest konwertowanych do aktywnej postaci w jelitach, a endotoksyny mogą zmniejszać ilość aktywnego T3 i TSH

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7714108

  • flora bakteryna odgrywa ważną rolę w przypadku nieswoistych zapalań jelit (np. wrzodziejące jelito lub Crohn)

    http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0037932

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20224153

    http://gut.bmj.com/content/57/3/424.extract

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21787349

  • nieprawidłowa mikrobiota sprzyja otyłości

    http://www.futuremedicine.com/doi/full/10.2217/fmb.11.142

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19327360

  • również autyzm jest powiązany z nieoptymalnym ekosystemem jelit

    http://scitechdaily.com/study-reveals-link-between-gut-bacteria-and-autism/

  • flora bakteryjna reguluje również poziom neuroprzekaźników, zwłaszcza GABY, której niedobór często występuje w nerwicy i depresji

    http://www.pnas.org/content/108/38/16050.abstract

  • 95% serotoniny jest produkowana w jelitach
  • optymalna mikrobiota może zapobiec chorobom układu krążenia

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24495527

  • prawidłowa flora bakteryjna jest niezbędna dla zdrowia psychicznego (uwaga depresja!)

    http://www.gutpathogens.com/content/5/1/5

  • nieprawidłowa flora bakteryjna może doprowadzić do przewagi estrogenowej i nawet stworzyć podłoże dla nowotworów

    http://themixuab.blogspot.com/2012/11/gut-bugs-relationship-with-estrogen.html

  • również inne hormony są zależne od flory jelit

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23328391zaleznych od estrogenu

  • niektóre bakterie i inne mikroby żywiąc się cukrem mogą manipulować naszymi zachciankami i apetytem
  • bakterie jelitowe kontrolują wraz z mózgiem motorykę jelit
  • 75-80% systemu odpornościowego znajduje się w jelitach
  • chroniczne zmęczenie może być wynikiem nieoptymalnej flory bakteryjnej jelit

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2964729/

  • bez optymalnej mikrobioty masz większe szanse na rozwój insulinooporności
  • nieprawidłowa flora jelit może przyczyniać się do rozwoju nowotworów

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23034650

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21637019

  • oś jelita-mózg-skóra od dawna jest badana w kontekście chorób skóry. np. trądziku

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3038963/

  • mikrobiota ma wpływ na lipidy i kwasy tłuszczowe znajdujące się w tkankach, a nawet może wpływać na produkcje i kompozycje sebum 

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3038963

  • podróże samolotem zmieniają florę bakteryjną

    http://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141016123522.htm

  • ćwiczenia pozytywnie zmieniają florę bakteryjną jelit

    http://digitalcommons.wku.edu/ijesab/vol9/iss2/27/

  • wiele słodzików niekorzystnie wpływa na mikrobiotę jelit

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22686435

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3856475/

  • stwardnienie rozsiane może być powiązane z nieodpowiednią florą jelit http://www.scientificamerican.com/article/could-multiple-sclerosis-begin-in-the-gut/
  • chorzy na toczeń zyskują gdy flora bakteryjna ulega poprawie

    http://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141020212750.htm

  • flora bakteryjna reaguje mocno na zmiany w neuroprzekaźnikach i poziomie
    cytokin zapalnych, czyli na skutek stresu mogą pojawić się problemy
    trawienne, nieoptymalna flora bakteryjna, biegunki, zaparcia czy nawet
    infekcje jelitowe

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.