21 marca, 2022

Zaburzenia motoryki czyli częsty, wspólny mianownik problemów pokarmowych

CO TO JEST MOTORYKA?

Motoryka przewodu pokarmowego definiowana jest jako skurcze mięśni gładkich przewodu pokarmowego i przemieszczanie się w nim treści. Jeśli nerwy lub mięśnie na jakimkolwiek odcinku części przewodu pokarmowego nie działają z prawidłową siłą i koordynacją, pojawiają się problemy z motoryką.

 

Motoryka obejmuje:

  1. Ruch pokarmu w dół przełyku i do żołądka
  2. Wspomaganie trawienia pokarmu w żołądku
  3. Ruch rozdrobnionego pokarmu z żołądka do jelita cienkiego (dwunastnicy)
  4. Odpowiednie skurcze i rozkurcze jelita cienkiego, aby zapewnić wystarczający czas na trawienie i wchłanianie składników odżywczych
  5. Migrujący kompleks mioelektryczny (MMC), czyli fale skurczy, które czyszczą jelita z resztek jedzenia i bakterii
  6. Ruch w okrężnicy z recyklingiem i ponownym wchłanianiem wody i elektrolitów potrzebnych do nawodnienia

 

OBJAWY PROBLEMÓW Z MOTORYKĄ

Możliwe oznaki i objawy problemów z motoryką obejmują:

  • Zaparcia
  • Biegunki
  • Zgagę
  • Refluks żółci
  • Przepukliny
  • Trudności z połykaniem
  • Negatywne reakcje na błonnik pokarmowy
  • Gazy, wzdęcia
  • Gastroparezę

 

KONSEKWENCJE ZABURZONEJ MOTORYKI

Bez odpowiedniej motoryki mogą pojawić się:

  • Infekcje jelit lub dysbioza
  • SIBO (przerost bakteryjny jelita cienkiego)
  • Brak wzrostu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
  • Mała różnorodność mikrobiomu niezbędna dla dobrego ogólnego stanu zdrowia
  • Problemy z odpornością
  • Problemy z produkcją hormonów i neuroprzekaźników
  • Niedobory składników odżywczych
  • Problemy z detoksem

 

CO POWODUJE PROBLEMY Z MOTORYKĄ JELIT?

1. Problem w obrębie mięśni gładkich, które kontrolują skurcze jelit lub perystaltykę

2. Problem z nerwami lub hormonami kontrolującymi skurcze mięśni

Często te oba problemy się zapętlają. Na przykład słaba motoryka jelit może powodować degenerację mózgu, co może prowadzić do pogorszenia motoryki. Podobnie problemy metaboliczne lub endokrynologiczne (hormonalne) mogą prowadzić do słabej motoryki ale częściowo mogą być spowodowane złym zdrowiem jelit.

 

BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWE PRZYCZYNY OBEJMUJĄ

  • Odwodnienie
  • Diety ubogie w błonnik i/lub bogate w rafinowane węglowodany i przetworzone tłuszcze
  • Infekcje jelit, w tym bakteryjne, drożdżowe, pasożytnicze, wirusowe
  • Narkotyki
  • Środki przeczyszczające
  • Dysglikemię
  • Problemy z osią jelita-mózg
  • Zaburzenia neurodegeneracyjne
  • Uwalnianie wysokiego metanu (spowodowane dysbiozą wraz infekcjami jelit i SIBO)
  • Chroniczny stres
  • Zrosty

Choroby mogące powodować zaburzenia motoryki to:

  • Cukrzyca
  • Toczeń
  • Zespół Ehlersa-Danlosa (EDS)
  • Zaburzenia neurologiczne
  • Choroba Parkinsona
  • Urazowe uszkodzenie mózgu
  • Stwardnienie rozsiane
  • Niedoczynność tarczycy
  • Celiakia
  • Twardzina systemowa

 

CO ZROBIĆ Z ZABURZONĄ MOTORYKĄ

Przede wszystkim i jak zawsze najważniejsza jest poprawna diagnoza – zarówno samych zaburzeń motoryki, jak i procesów, które nie zachodzą poprawnie w obrębie przewodu pokarmowego oraz w całym organizmie. Każdy z takich procesów może mieć znaczenie dla motoryki i trawienia ogólnie.

Niektóre chroniczne choroby są powiązane z zaburzeniami motoryki i nie zawsze możliwe jest naprawienie tego stanu. Dlatego typowe zalecenia: woda, ruch, magnez, błonnik i eliminacja stresu mogą nie być wystarczające. Wtedy pracujemy z tym co możliwe do poprawienia. To też powód, dla którego ważna jest identyfikacja przyczyn – łatwiej wtedy nie tylko dopasować terapię ale również określić realne oczekiwania co do rezultatów.

Dlatego każda terapia chronicznych problemów pokarmowych to terapia holistyczna. Dbamy o odpowiednią higienę jedzenia i stabilny poziom glukozy we krwi. Stosujemy również posty, długie przerwy między posiłkami i terapię wisceralną.  U kobiet szczególną uwagę zwracamy na nierównowagę hormonalną i pracę tarczycy. Patrzymy na pracę wątroby/pęcherzyka żółciowego, szukamy infekcji jelitowych i wspieramy oś mózg-jelita.

Suplementacyjnie wspieramy acetylocholinę (jeśli ktoś po nikotynie leci do WC – to ten mechanizm!), serotoninę, dajemy botaniczne prokinetyki i substancje regulujące układ neurohormonalny.

Acetylocholina to neuroprzekaźnik składaający się z dwóch podstawowych cząsteczek: acetylo-CoA i choliny. Najpierw musimy stworzyć  acetylo-CoA , co jest łatwe do wykonania, ponieważ w komórce nerwowej odbywa się to głównie poprzez przekształcenie glukozy w acetylo-CoA podczas glikolizy. Glukoza jest spożywana naturalnie przez jedzenie węglowodanów, więc pierwszym krokiem jest upewnienie się, że codziennie spożywa się wystarczającą ilość węglowodanów złożonych (jest to jeden z powodów, dla których niektórzy ludzie stosujący dietę niskowęglowodanową, SCD, FODMAP lub ketogeniczną mogą zauważyć więcej zaparć). Krok drugi to upewnienie się, że węglowodany rozkładają się na pożądane metabolity, co wymaga odpowiedniej ilości tiaminy lub witaminy B1. Ta witamina reguluje w górę ważny enzym znany jako dehydrogenaza pirogronianowa i wspiera konwersję glukozy do acetylo-CoA zamiast mleczanu.
Po drugie, potrzebujemy mikroelementu choliny, który znajduje się w największych ilościach w tłustych produktach, takich jak jajka i łosoś, lub warzywach, takich jak kalafior i brukselka.

Kiedy spożywa się zdrowe węglowodany, cholinę i witaminę B1, trzeba również upewnić się, że ciało wytwarza enzymy acetylotransferazy cholinowej (ChAT), aby przekształcić acetylo-CoA i cholinę w owy pożądany neuroprzekaźnik, acetylocholinę. Na szczęście produkcja ChAT zachodzi naturalnie w organizmie.Maślan to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy wytwarzany przez zdrową florę jelitową poprzez fermentację błonnika. Wykazano, że pomaga zwiększyć produkcję ChA, a także wspiera zdrową funkcję bariery jelitowej i zapobiega zwiększonej przepuszczalności jelit. Spożywanie większej ilości błonnikowych warzyw lub spożywanie pokarmów bogatych w maślan, takich jak masło, może wspomagać ruchliwość jelit. To też robi suplement. Inną opcją może być suplementacja błonnika częściowo hydrolizowaną gumą guar (PHGG). Wykazano, że PHGG zmniejsza objawy zespołu jelita drażliwego i korzystnie wpływa na wzrost Bifidobacterium i bakterii wytwarzających maślan w jelicie grubym, nie powodując większości skutków ubocznych obserwowanych przy stosowaniu innych błonników.

Możliwość komentowania została wyłączona.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.