21 marca, 2022
21 marca, 2022
Motoryka przewodu pokarmowego definiowana jest jako skurcze mięśni gładkich przewodu pokarmowego i przemieszczanie się w nim treści. Jeśli nerwy lub mięśnie na jakimkolwiek odcinku części przewodu pokarmowego nie działają z prawidłową siłą i koordynacją, pojawiają się problemy z motoryką.
Możliwe oznaki i objawy problemów z motoryką obejmują:
Bez odpowiedniej motoryki mogą pojawić się:
1. Problem w obrębie mięśni gładkich, które kontrolują skurcze jelit lub perystaltykę
2. Problem z nerwami lub hormonami kontrolującymi skurcze mięśni
Często te oba problemy się zapętlają. Na przykład słaba motoryka jelit może powodować degenerację mózgu, co może prowadzić do pogorszenia motoryki. Podobnie problemy metaboliczne lub endokrynologiczne (hormonalne) mogą prowadzić do słabej motoryki ale częściowo mogą być spowodowane złym zdrowiem jelit.
Choroby mogące powodować zaburzenia motoryki to:
Przede wszystkim i jak zawsze najważniejsza jest poprawna diagnoza – zarówno samych zaburzeń motoryki, jak i procesów, które nie zachodzą poprawnie w obrębie przewodu pokarmowego oraz w całym organizmie. Każdy z takich procesów może mieć znaczenie dla motoryki i trawienia ogólnie.
Niektóre chroniczne choroby są powiązane z zaburzeniami motoryki i nie zawsze możliwe jest naprawienie tego stanu. Dlatego typowe zalecenia: woda, ruch, magnez, błonnik i eliminacja stresu mogą nie być wystarczające. Wtedy pracujemy z tym co możliwe do poprawienia. To też powód, dla którego ważna jest identyfikacja przyczyn – łatwiej wtedy nie tylko dopasować terapię ale również określić realne oczekiwania co do rezultatów.
Dlatego każda terapia chronicznych problemów pokarmowych to terapia holistyczna. Dbamy o odpowiednią higienę jedzenia i stabilny poziom glukozy we krwi. Stosujemy również posty, długie przerwy między posiłkami i terapię wisceralną. U kobiet szczególną uwagę zwracamy na nierównowagę hormonalną i pracę tarczycy. Patrzymy na pracę wątroby/pęcherzyka żółciowego, szukamy infekcji jelitowych i wspieramy oś mózg-jelita.
Suplementacyjnie wspieramy acetylocholinę (jeśli ktoś po nikotynie leci do WC – to ten mechanizm!), serotoninę, dajemy botaniczne prokinetyki i substancje regulujące układ neurohormonalny.
Kiedy spożywa się zdrowe węglowodany, cholinę i witaminę B1, trzeba również upewnić się, że ciało wytwarza enzymy acetylotransferazy cholinowej (ChAT), aby przekształcić acetylo-CoA i cholinę w owy pożądany neuroprzekaźnik, acetylocholinę. Na szczęście produkcja ChAT zachodzi naturalnie w organizmie.Maślan to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy wytwarzany przez zdrową florę jelitową poprzez fermentację błonnika. Wykazano, że pomaga zwiększyć produkcję ChA, a także wspiera zdrową funkcję bariery jelitowej i zapobiega zwiększonej przepuszczalności jelit. Spożywanie większej ilości błonnikowych warzyw lub spożywanie pokarmów bogatych w maślan, takich jak masło, może wspomagać ruchliwość jelit. To też robi suplement. Inną opcją może być suplementacja błonnika częściowo hydrolizowaną gumą guar (PHGG). Wykazano, że PHGG zmniejsza objawy zespołu jelita drażliwego i korzystnie wpływa na wzrost Bifidobacterium i bakterii wytwarzających maślan w jelicie grubym, nie powodując większości skutków ubocznych obserwowanych przy stosowaniu innych błonników.