10 października, 2014

Zawodna diagnostyka nietolerancji glutenu

Badania w kierunku celiakii i nietolerancji glutenu cieszą się ogromną popularnością w ostatnim czasie. Niektórzy z ciekawości się diagnozują, inni potrzebują jednoznacznej odpowiedzi. Wszyscy dają się nabrać, że można w Polsce jednoznacznie sprawdzić reakcję na gluten. Nie można. Zostaw pieniądze w portfelu.

Gdy zastanawiasz się czy to gluten jest winowajcą Twoich problemów ze zdrowiem, i udasz się do lekarza/laboratorium będziesz w stanie wykonać kilka testów: najczęściej przeciwciała przeciw gliadynie, endomysium i transglutaminazie. I tak nieźle w porównaniu do wcześniejszej samodzielnej biopsji. Jednak to wciąż za mało.

Pułapki diagnostyki nietolerancji glutenu:

1) Gliadyna

Gliadyna jest białkiem znajdującym się w glutenie. Są różne typy gliadny: alfa, beta, omega, gamma. Niestety test jaki wykonujesz odnosi się tylko do gliadyny alfa.

Poza gliadyną w pszenicy jest ponad 100 innych substancji mogących wywołać reakcję. Najbardziej rozszerzone badania oferują test 12 z nich.

2) Glutenina

Nie tylko gliadyna może być problematyczna. Jeżeli reagujesz na inny komponent zboża, nie dowiesz się. 47% pszenicy to glutenina, na którą też możesz reagować.

3) WGA

WGA czyli lektyna znajdująca się w pszenicy również powoduje reakcje. Jeżeli reagujesz na WGA Twoje czerwone krwinki będą trzymać się razem powodując uczucie zimnych rąk i stóp. Poza tym mogą przekroczyć barierę krew-mózg i spowodować problemy z pracą mózgu jak kiepska pamięć czy koncentracja.

4) Deamidowana gliadyna   

Deamidacja jest częstym procesem, któremu poddawane jest zboże, aby można było łatwiej łączyć z innymi składnikami. Inaczej ciężko będzie wyprodukować pyszne przetworzone mączne produkty. Na pozbawioną grup amidowych gliadynę limfocyty T chętnie reagują. Możesz tolerować każdą formę gliadyny poza deamidowaną i nigdy nie dowiesz się tego ze standardowego testu.

5) Opioidy

Czujesz się gorzej przez pierwsze dni bezglutenowej? Opioidy, które powstają podczas trawienia gliadyny, mogą powodować reakcje. Głównie chodzi o (ang.) gluteomorphin/gliadorphin i prodynorphin. Tego też nie sprawdzisz robiąc typowy test.

6) Transglutaminaza

Przeciwciała przeciw transglutaminazie, tak chętnie dziś badane, również nie są jednoznaczną kwestią. Mamy różne typy transglutaminazy, a testy badają tylko typ 2. Tymczasem możesz reagować na typ 3 (najczęściej reakcja na skórę) lub typ 6 (neurologiczne problemy).

7) Biopsja

Wciąż mnie dziwi, że ktokolwiek poddaje się dobrowolnie temu badaniu. Jakim cudem mały wycinek ma powiedzieć prawdę na temat całego Twojego jelita? Poza tym, co jeżeli Twoje jelita będą zniszczone tylko w 10%, a nie w 80%, które pozwoliłyby postawić jasną diagnozę? Lekarz stwierdzi, że wszystko jest ok. Idź do domu i jedz dalej chleb.

8) Przeciwciała

Skupienie się na IgG i IGA gdy
mowa o alergiach i nietolerancjach jest standardem, ale przecież nasz
organizm produkuje też inne przeciwciała jak IgE, IgD i IgM.
9) Genetyka
Testy genetyczne warto wykonać, ale nie tylko HLA-DQ2 i HLA-DQ8. Np. osoby z ataksją mają „nie-celiakowe” DQ1 i DQ3. Badanie genetyczne ma sens pod warunkiem, że badamy HLA-DQ beta oraz HLA-DQ alfa.
Podsumowując: nie potrafimy jeszcze w idealny, ani nawet optymalny sposób diagnozować reakcji na gluten. Jedyne laboratorium na świecie, które może pochwalić się zaawansowaną technologią w badaniach nietolerancji na gluten to Cyrex. Reszta świata musi poczekać. Najlepiej będąc na diecie bezglutenowej.

I nie ważne, że nie możemy badać jeszcze wszystkiego, to jest kwestia czasu…ważne, że lekarz wmawia Ci na podstawie tych niekompletnych wyników, ze wszystko jest w porządku, i to nawet gdy masz już ewidentne symptomy reakcji autoimmunologicznej, neurodegeneracji czy problemy pokarmowe.Pytanie czy warto wykonywać takie niekompletne testy? Myślę, że tak, bo u wielu osób pokażą reakcję, po prostu ich negatywny wynik nie oznacza, że nie masz problemu.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.