27 września, 2013
27 września, 2013
Sezon dyniowy został już jakiś czas temu rozpoczęty na Tłustym Życiu, ale ponieważ naliczyłam ostatnio 15 rodzajów dyni dostępnych w naszych warzywniakach, trzeba korzystać z darów natury i oczywiście przyrządzać pyszne dyniowe potrawy. U mnie dziś słodkości: dyniowe i żelatynowe.
Deser dyniowy (ryżowy)
Idealna do tego typu potraw jest dynia piżmowa lub makaronowa. Wystarczy ją ugotować lub upiec (gotowałam na parze), wydrążyć widelcem – otrzymamy coś a la makaron lub ryż. Następnie dynie wrzucamy do naczynia, dodajemy mleko kokosowe, miód i cynamon dla smaku i gotowe! Smakuje jak ryż na mleku w wersji jesiennej. Idealny deser na ciepło. Makaron z dyni sprawdza się również w wytrawnych potrawach.
Żelki czekoladowo – kokosowe
Marzyły mi się czekoladki, ale olej kokosowy jako baza zbyt często u mnie gości, stąd pomysł na czekoladowe żelki. Sekret tkwi w ilości: musi być dużo. Wszystkiego!
Roztopioną żelatynę (ok. 3 łyżek na 3/4 kubka wody) słodzimy do smaku (miód, stawia, syrop klonowy), a następnie dorzucam przynajmniej tyle samo kakao co żelatyny. Gęstą masę przekładamy do foremek (np. takich do lodu) i wkładamy do lodówki do stężenia. Ja do swoich dorzucam jeszcze kokosa, najlepiej świeżego i startego na grubych oczkach, lub po prostu wiórki kokosowe.
Niestety w przepisach z żelatyną ważna jest jej jakość. Odradzam wieprzową do stosowania w dużej ilości. Najlepsza jest przygotowana własnoręcznie lub wołowa, którą ciężko dostać w Polsce. Użyłam takiej.
Żelatyna jest niedoceniona w naszej diecie, a tymczasem jest potrzebna dla zdrowej skóry, stawów czy organów wewnętrznych, regeneruje śluzówki, łagodzi stan zapalny przewodu pokarmowego i pomaga na sen. Według niektórych źródeł ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe!
Następna dyniowa kreacja? Koniecznie taka:
![]() |
frytki dyniowe |
Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii
Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.
Paleo w pigułce.
Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej
Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej
Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej
Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej
MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.
Dowiedz się więcejZgoda