Dieta eliminacyjna ma na celu przywrócenie równowagi chorym jelitom i doprowadzenie organizmu do stanu, w którym przywrócone zostanie prawidłowe trawienie, a co za tym idzie znikną objawy chorobowe po spożyciu wcześniej nietolerowanych produktów. Do czego dążymy to dieta w stylu paleo z mniejszymi lub większymi modyfikacjami. W praktyce oznacza to, że zboża, strączki, przetworzone produkty, cukier czy oleje roślinne nie pojawią się w żadnym momencie diety eliminacyjnej ani później.
Poniżej znajduje się lista dozwolonych produktów w diecie SCD. NIE JEST to lista tego co można jeść bezkarnie. Jest to lista produktów, które MOŻNA w odpowiednim momencie włączyć do diety. Większość osób w pierwszych okresach diety nie będzie w stanie bez objawów chorobowych spożywać nawet połowy z wymienionych niżej produktów. SCD to dieta progresywna, więc każdy nowy produkt będzie musiał być włączony w odpowiednim czasie i nieuniknione będą wzloty i upadki procesu leczenia. Czasem przez dłuższy czas chory nie będzie w stanie włączyć nowego produktu. Lista dozwolonych produktów powinna być więc traktowana jako cel, do którego dążymy z naszym planem żywieniowym oraz docelową dietę na całe życie (czasami zmodyfikowaną o skrobię).
Przejście z diety intro do nowych faz to najczęściej powolny proces. W kolejnych postach będę pisać o przykładowych fazach po diecie intro i o tym jak wdrażać nowe jedzenie oraz jak zbudować bezpieczną strefę, która pozwoli nam przywrócić równowagę w razie niepowodzenia. Napiszę jakie są podstawowe zasady powiększania menu w zależności od objawów oraz indywidualnych skłonności. Zupełne inne doświadczenia z SCD będzie mieć osoba np. z chronicznymi biegunkami niż osoba z nieszczelną śluzówką jelita czy zaburzonym wydzielaniem enzymów. Każda z nich będzie musiała w inny sposób włączać nowe produkty do diety i dodatkowo wspomagać organizm np. poprzez suplementy.
LISTA DOZWOLONYCH/ZABRONIONYCH PRODUKTÓW W DIECIE SCD
BIAŁKO:
wołowina, cielęcina, jagnięcina, wieprzowina, drób, ryby, owoce morza
jajka
domowy jogurt
- mięso może być świeże lub mrożone
- ryby mogą być w puszce ale unikamy tych w olejach roślinnych
- wykluczone są wszelkie przetworzone mięsa jak wędliny, puszkowane mięsa czy parówki
- wędzone mięsa i ryby są zakazane
WARZYWA:
bakłażan, brokuły, brukselka, cebula, dynia, grzyby, karczoch, kalafior, kapusta, marchew, ogórki, pietruszka nać, pomidory, oliwki, sałata, seler, szparagi, szpinak
- warzywa mogą być świeże lub mrożone
- zakazane są puszkowane oraz przetwory warzywne w słoikach
- korzeń pietruszki, buraki, ziemniaki, rzepa i rzodkiewka mogą być wprowadzone po dłuższym czasie
- przy aktywnej biegunce surowizna jest zakazana
- kiszonki (domowe) są dozwolone
OWOCE:
jabłka, awokado, brzoskwinie, morele, dojrzałe banany, borówki, jagody, truskawki, maliny, grejpfrut, winogrona, kiwi, cytryny, limonki, mango, melon, nektarynki, pomarańcze, gruszki, ananas
- dozwolone są suszone owoce bez żadnych dodatków
- owoce mogą być świeże lub mrożone
- można wykorzystać puszkowane owoce bez dodatków
TŁUSZCZE:
orzechy i nasiona (oprócz ziemnych), masła orzechowe, kokos,olej koksowy, oliwa z oliwek, olej lniany, masło
- orzechy lub nasiona mogą być wprowadzone po dłuższym okresie bez objawów (ok. 3 – 6 mc)
- tłuszcze muszą być zminimalizowane przy aktywnej biegunce
- masło może być bardzo problematyczne w przypadku nietolerancji laktozy
NAPOJE:
woda, sok winogronowy, słaba herbata, słaba kawa, mleko migdałowe, woda kokosowa, mleko kokosowe, cydr jabłkowy, herbata miętowa
- mleko migdałowe może być wprowadzone po kilku miesiącach bez objawów, musi być domowe
DODATKI:
soda oczyszczona, żelatyna, ocet jabłkowy, musztarda (bez cukru i dodatków), sacharyna, miód
PRZYPRAWY:
bazylia, liść laurowy, pietruszka, cynamon, echinacea, czosnek, imbir, gałka muszkatołowa, oregano, papryka, rozmaryn, sól, pieprz, tymianek, estrogen
ALKOHOL:
gin, wódka, wytrawne wino, szkocka
- alkohol może zostać wprowadzony po bardzo długim okresie bezobjawowym
ZABRONIONE:
algi, aloes, drożdże, ocet balsamiczny, pau darco, proszek do pieczenia, pyłek pszczeli, piwo, ketchup, cukier, zboża, nabiał, rośliny strączkowe, karob, mąka kasztanowa, kakao, kawa rozpuszczalna, oleje roślinne, syropy kukurydziany, syrop glukozowy, syrop fruktozowy, dekstroza, siemię lniane, FOS, fruktoza, glukoza, guma guar, odżywki białkowe, sorbitol, mannitol, ksylitol, syrop klonowy, margaryna, miso, melasa, ziołowe herbaty (za wyjątkiem mięty), pektyna, produkty bezkofeinowe, stewia
- miód powinien być klarowny bez pyłku pszczelego
- z nabiału dozwolony jest domowy 24h jogurt
- niektóre suplementy jak aloes, lukrecja czy pau darco będą zabronione w przypadku gdy system odpornościowy ma udział w przebiegu choroby np. ZJD postać biegunkowa
- oryginalna SDC dopuszcza rośliny strączkowe i oleje roślinne, jednak ja ze względu na małą wartość odżywczą tych produktów i składniki antyodżywcze odradzam te produkty
- stawia może być używana tylko gdy nie toleruje się miodu lub sacharyny