3 marca, 2013

Marchewki z imbirową nutą (przepis)

Ponieważ zdjęcie na facebooku wzbudziło zainteresowanie, co tego jak kisić marchewki będzie tutorial krok po kroku. Oczywiście słowo kisić jest  tutaj symboliczne, ponieważ marchewki zostały poddane laktofermenatcji.

Laktofermentacja jest biologicznym procesem, w którym cukry – glukoza, fruktoza, sacharoza są przekształcane w kwas mlekowy.  Kwaśne środowisko z kolei nie
pozwala na przeżycie niepożądanym mikroorganizmom, przez co jedzenie
zostaje zabezpieczone.

Potrzebne będą:
– duży szczelny słoik
– marchewki (wyszorowane)
whey  lub ziarno kefirowe (2 łyżki na kg warzyw, jak nie mamy można podwoić ilość soli)
– przefiltrowana woda
– sól (1 łyżka stołowa na kg warzyw)
– imbir (ok 2-3 cm na 1 kg warzyw)
– opcjonalnie dla uzyskania słodszego smaku: pół szklanki soku z pomarańczy lub 3 łyżki miodu


Przygotowanie:

Wszystkie zdjęcia i cały proces są zasługą męża 🙂 Jeśli chodzi o przetwory nie ma to jak męska ręka.

Umyte marchewki wkładamy do słoika. Zdecydowanie lepiej jest je pokroić w
plasterki jeśli chcemy szybszej fermentacji. Dorzucamy imbir (posiekany
lub w plasterkach) oraz ziarno kefirowe/whey. 
Opcjonalnie dla słodkiego smaku możemy użyć soku z pomarańczy (najlepiej pasteryzowanego)
lub miodu (trzeba go zagotować wcześniej aby pozbyć się enzymów). Nie
poleca się dorzucać żadnych 'naturalnych’ substancji, które mogłyby
zaburzać proces fermentacji. Przy ziarnie kefirowym lepiej unikać metalowych narzędzi np. noża i fermentować całe warzywa.

Całość zalewamy przegotowaną lub przefiltrowaną wodą (chlor blokuje fermentację), słoik szczelnie zakręcamy (pod nakrętkę warto dać folię aby uszczelnić oraz nie doprowadzić do kontaktu przetworu z metalem). Całość odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy od 3 do 10 dni. 
Trzeba zawsze testować każdą partię ponieważ fermentacja jest zależna od wielu czynników i rzadko przebiega w taki sam sposób. Zwłaszcza w kontekście pór roku oraz użytych produktów.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.