2 października, 2012
W poszukiwaniu idealnej diety można natrafić na kilka zaskakujących odkryć na temat jedzenia. Co ciekawe wszystkie, do których chcę dziś nawiązać zaprzeczają konwencjonalnej wiedzy czy raczej stereotypowemu myśleniu na temat odżywiania…..mowa o dietetycznych paradoksach.
1) Francuski paradoks
Zastanawialiście się kiedyś czemu Francuzi są szczupli i rzadko zapadają na choroby serca, mimo tłustej i bogatej w alkohol diety?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1768013/
http://heart.bmj.com/content/90/1/107.full
Wnioski:
– nasycone kwasy tłuszczowe nie powodują chorób układu krążenia
– małe porcje przyjemnego jedzenia
– dużo chodzenia
– wino ma masę antyoksydantów
– brak podjadania
2) Azjatycki paradoks
Zastanawialiście się kiedyś czemu Azjaci są szczupli i mają niski odsetek występowania chorób nowotworowych, mimo konsumpcji ryżu i soi?
http://www.marksdailyapple.com/the-asian-paradox-how-can-asians-eat-so-much-rice-and-not-gain-weight/#axzz287vZAZfC
http://www.sciencedaily.com/releases/2006/06/060606183717.htm
http://www.healthizen.com/diet-nutrition/the-south-east-asian-paradox.aspx
Wnioski:
– dużo codziennej aktywności
– eliminacja glutenu
– nieprzetworzone produkty
– fermentowane jedzenie
– dużo zielonej herbaty
– mało nabiału
3) Dietetyczny paradoks
Zastanawiliście się kiedyś dlaczego osoby przechodzące na dietę czasmi tyją zamiast chudnąć?
http://www.bodyrecomposition.com/research-review/the-dieters-paradox-research-review.html
http://www.myscp.org/pdf/short%20articles/jcps_10-00088_180.pdf
Wnioski:
– liczenie kalorii nie ma sensu
– dietetyczne produkty nie są ani zdrowe, ani nie pomagają schudnąć
– ćwiczenia nie spalają aż tak dużo kalorii jak myślimy
– sztuczne słodziki sprzyjają przybieraniu na wadze
4) Eskimoski paradoks
Zastanawialiście się kiedyś dlaczego Eskimosi są jednymi z najzdrowszych ludzi, mimo że ich dieta składa się głownie z mięsa i tłuszczu?
http://discovermagazine.com/2004/oct/inuit-paradox
http://wholehealthsource.blogspot.com/2008/07/inuit-lessons-from-arctic.html
Wnioski:
– mało kwasów tłuszczpwych Omega6
– dużo kwasów tłuszczowych Omega3
– tłuste ryby są bogatym źródłem witamin
– witamina C jest formowana z kolagenu występującego w mięsie wielorybów i fok
– mięso ssaków morskich oraz ryb jest bogate w antyoksydanty
– mało węglowodanów i praktycznie zero cukru
Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii
Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.
Paleo w pigułce.
Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej
Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej
Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej
Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej
MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.
Dowiedz się więcejZgoda