21 lipca, 2012
21 lipca, 2012
1) Zboża (chleb, makaron, bułki) lub nabiał: wpływają na poziom endorfin i poprawiają nasze samopoczucie, wszystkiemu winne znajdujące się w nich sekwencje peptydów, mogą uzależniać (dlatego dzieci często chcą pić mleko matki po okresie niemowlęcym)
2) Białko (chudy kurczak, jajka, ryby): zdarza się bardzo rzadko i najczęściej po prostu brakuje białka w diecie
3) Czerwone mięso: pojawia się w momencie niedoborów żelaza
4) Sól (lub słone rzeczy): często pojawia się przy problemach z tarczycą lub nadnerczami, ponadto u osób spożywających za dużo potasu) który musi być w równowadze z sodem, sporo osób jest też uzależnionych od słonego smaku
5) Cukier (ciastka, czekolada, lody): nagła potrzeba zjedzenia cukru często jest spowodowana spadkiem jego poziomu we krwi, zwłaszcza gdy osoba je dużo przetworzonych węglowodanów lub jest konsekwencją niskokalorycznej diety i nagłej potrzeby dostarczenia energii. Potocznie mówi się o powiązaniu takich zachcianek z niedoborami minerałów jak np. magnez czy chrom. Nie do końca. Bardziej jest to związane z faktem, że niektóre minerały wpływają pozytywnie na procesy gospodarki węglowodanowej i mogą pomóc ją ustabilizować
Jedzenie dla komfortu
Często też pragniemy komfortowego jedzenia: czekolady, ciasta…czegoś co bardzo lubimy i daje nam poczucie bezpieczeństwa. Wskazuje to na kwestie emocjonalne i potrzeby niezwiązane bezpośrednio z dietą. Czasem jest to zły dzień, czasem niemiła sytuacja lub negatywne uczucia, które sprawiają, że traktujemy jedzenie jako pocieszenie czy sposób wynagrodzenia sobie przykrych doznań. Nie bez powodu mówi się o osładzania sobie życia 🙂
Niedobory substancji odżywczych
Dużo rzadziej ma miejsce sytuacja, że brakuje nam jakiegoś minerału i ma to najczęściej miejsce gdy nie jemy różnorodnie lub mamy pewne produkty wyeliminowaliśmy z diety zupełnie, np. po prostu ich nie lubimy. I tak gdy np. chcemy zboża może to oznaczać brak azotu, który znajduje się w mięsie czy rybach. Gdy pragniemy tłuszczu lub gazowanych napojów przyczyną może być niedobór wapnia, gdy mamy wiecznie ochotę na kawę lub herbatę często przyczyną jest brak żelaza i dieta uboga w sól.
Co zrobić?
Najprostszym sposobem na uniknięcie zachcianek jest zbilansowana zdrowa dieta. Nie może być tu mowy o ograniczeniu kalorycznym lub makrodżywyczym. Potrzeba też czasu, aby organizm uzupełnił 'stany magazynowe’ witamin i minerałów, zwłaszcza gdy byliśmy na diecie dłuższy czas lub gdy jakość diety była uboga. Myślę, też że gdy już pojawi się jakaś zachcianka lepiej w umiarkowany sposób ja zrealizować niż pozostawić niezaspokojoną.