27 czerwca, 2012

Co sie stało z głodem?

Wiele z Was zapewne sukces diety uzależnia od kalorii…niezależnie jak się czujecie na takiej diecie. Niektórzy za pewne stwierdzą, że da się przeżyć i regularne posiłki (5 razy dziennie) pomagają…do czasu. Większość z Was, po odpowiednim czasie dojdzie do tego samego wniosku:  liczenia kalorii i na tej podstaw ustalanie ile i co jeść jest męczące i prowadzi do frustracji. Głód, zmęczenie, drażliwość, wmawianie sobie, że nie czuje się głodu, wieczne ważenie produktów i czytanie tabel kalorycznych to tylko niektóre znaki, że liczenie kalorii nie jest nam obce. Do tego dochodzi wieczne zamartwianie się  i stres gdy waga nie idzie w dół, a przecież z prostego rachunku matematycznego wyszło nam, że powinna.

Skąd się to wzięło? Z błędnego założenia uwzględniającego zasadę termodynamiki, która przyjmuje, że kalorie spożywane muszą być spalone aby nie było nadmiaru energii odłożonego w postaci tkanki tłuszczowej. Nieprawda, ale o tym już pisałam.
Co jest konsekwencją manipulacji naszym zapotrzebowanie i co jest niepokojące to rozregulowanie naturalnych mechanizmów organizmu odpowiedzialnych za to ile energii potrzebujemy. Ciało od urodzenia poprzez hormony reguluje głód i apetyty, wyznaczając tym sposobem co i ile jemy. Hormony takie jak insulina, leptyna czy grelina odpowiedzialne są za dostarczenie do mózgu sygnału, że potrzebujemy lub już nie potrzebujemy jedzenia.

Niestety po latach jedzenia przetworzonych produktów oraz rygorystycznych diet nasze hormony nie pracują już prawidłowo. Naturalny system został zakłócony przez tonę cukru, lektyn kwasu fitynowego , glutenu czy brak składników odżywczych. Nasze ciało nie wie kiedy jest naprawdę głodne i co chce jeść. Próba naprawy tego stanu regularnymi posiłkami z zegarkiem w ręku tylko pogarsza sytuację. Kontynuacja spożywania przetworzonego jedzenia, które pełne jest smaku i ubogie w substancje odżywcze wysyła mylne sygnały do ciała. Brak równowagi między dużą ilością dostarczanej energii i brakiem odpowiedniego profilu odżywczego sprawia, że ciało nie wie kiedy  przestać czuć głód, a my nie wiemy kiedy przestać jeść. To dlatego nie jesteśmy w stanie zjeść 6 jajek czy kostki masła, ale bez problemu pochłoniemy takie samo objętościowo pudełko lodów czy kilka kawałków ciasta. Dotyczy to również produktów uważanych za zdrowe jak jogurty (pełne cukru), musli (przetworzone ziarna, pozbawione większości mikroelementów i sztucznych witamin) czy ciemne pieczywo (zabarwiane sztucznie z oczyszczonych ziaren, pełne glutenu). To tylko nieliczne przykłady. Skoro ciało nie wyczuwa składników odżywczych i dodatkowo przez spożywanie takiej ilości przetworzonych węglowodanów jaka jest w standardowej diecie rośnie poziom cukru, głód nie ma szans ustąpić. Brak pełnego profilu aminokwasowego czy kwasów tłuszczowych powoduje, że mimo posiłku wciąż nie czujemy sytości. W długofalowej perspektywie prawidłowe wydzielanie hormonów zostaje całkowicie zachwiane, a organizm zaczyna być oporny na ich obecność. 
Warto zauważyć, że jedzenie dziś jest tak łatwo dostępne. Ilość sklepów, restauracji, reklam czy nowych produktów  wpływa nie tylko na nasze kubki smakowe, ale również na nasz umysł. Jesteśmy nieustannie kuszeni i wystawiani na próbę. Inwencja producentów wychodzi dużo dalej niż nasze zmysły są w stanie wytrzymać. Nie musimy już dłużej walczyć o pożywienie. Jemy za często, za dużo i nieświadomie. Później intensywnie się odchudzamy. Błędne koło.

Jak to naprawić? Przede wszystkim i do znudzenia powtórzę: jeść prawdziwe jedzenie. Unikać toksyn, sztucznych smaków, aromatów, barwników czy słodzików. Ograniczyć lub wyeliminować całkowicie przetworzone węglowodany. Nie jeść transtłuszczy i przemysłowych olejów roślinnych. Dietę budować w oparciu o mięso, ryby, jajka, warzywa, owoce i zdrowe tłuszcze. Jeść gdy czuje się głód do sytości. Nie trenować silnej woli i walczyć z uczuciem głodu. Słuchanie sygnałów własnego ciała jest kluczem do sukcesu. Z czasem gdy organizm osiągnie niezbędny poziom substancji odżywczych będzie w stanie dokonać autoregulacji. Naprawa tych procesów to jednak długotrwały proces, ale w konsekwencji ciało zacznie nam mówić kiedy przestać jeść i ile jeść. Przestaniemy obsesyjnie podczas jedzenia0 myśleć już o następnym posiłku i będziemy w stanie bez żadnego problemu wytrzymać kilka godzin bez jedzenia.Nie będziemy się martwić, że jednego dnia jemy 4 wielkie posiłki, a innego możemy zjeść tylko dwa. Do tego warto pomyśleć o stabilizacji poziomu cukru, spokoju ducha i satysfakcji z jedzenia. I nie warto narzucać naszemu organizmowi żadnych rygorów, bo prędzej czy później obróci się to przeciw nam. Symbioza z własnym ciałem jest kluczem do zdrowia i szczęścia.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.