9 maja, 2012
9 maja, 2012
Jakie są zalety dobrych węglowodanów w porównaniu do przetworzonych?
1) poprawiają trawienie i odżywiają organizm
W przeciwieństwie do ziaren i innych przetworzonych węglowodanów zawierają pełno witamin, minerałów i antyoksydantów, ale nie mają składników antyodżwyczych.
2) zmniejszają stan zapalny
Głównie dzięki właściwościom alkalizującym PH organizmu, obniżenie poziomu insuliny oraz zmniejszenie ilości sodu.
3) pomagają utrzymać wagę i hormony w normie
Ponieważ nie rośnie poziom insuliny (przetworzone go podwyższają) to automatycznie spada też poziom kortyzolu, i zwiększa się spalanie tłuszczu z komórek.
4) nie uzależniają i dają uczucie sytości
Co bardziej syci? Ziemniak czy czips z jednego ziemniaka?
5) spowalniają procesy starzenia
Ze względu na antyoksydanty oraz niski poziom insuliny.
Ilość węglowodanów też ma znaczenie. Szacuje się, że poniżej 50 g dziennie oznacza już stan ketozy, czyli organizm pobiera energię tylko z uwalnianych kwasów tłuszczowych. Poniżej 150g jest optymalną ilością dla osoby na diecie, która nie ma wzmożonej aktywności fizycznej.
150 g węglowodanów to :
– banan, 50 g razowego makaronu, mala miska owsianki i mały jogurt
lub:
– kilogram pomidorów, kilogram kalafiora, pół kilograma papryki, pół kilograma cukinii, dwa ogórki, pół kilograma brokuła, dwa bakłażany i pęczek rzodkiewek