9 maja, 2012

Lepsze węglowodany?

Węglowodany to temat bardzo subtelny, ludzie albo boją się ich albo racjonalizują ich obecność w diecie, zwłaszcza jeśli chodzi o pełnoziarniste produkty 🙂
Prawda jest taka, że potrzebujemy glukozy…ale nie musimy jej jeść. Organizm jest w stanie na nasze potrzeby wyprodukować ja na kilka sposobów. Osobiście nie jestem fanką diet o bardzo niskiej ilości węglowodanów. Uważam, że możemy jeść ich tyle, na ile nasza tolerancja i wrażliwość węglowodanowa pozwoli.

Są tylko dwie zasady jakimi się kieruje:
1) unikam przetworzonych węglowodanów
Wybieram naturalne jedzenie, unikam wyprodukowanego przez fabryki produktu pełnego, nie tylko węglowodanów, ale też cukru, słodzików, konserwantów, sztucznych barwników. Wszystko to podnosi poziom insuliny i blokuje spalanie tkanki tłuszczowej. Cukier w nadmiarze też jest niebezpieczny. Produkty pełnoziarniste nie są wcale lepsze o czym już pisałam.
2) warzywa przede wszystkim
Staram się aby były w każdym posiłku ponieważ nie ma bardziej bogatego w składniki odżywcze jedzenia (największe nasycenie na 1 kalorię). Ponadto niska kaloryczność warzyw pozwala praktycznie na niekontrolowanie porcji (za wyjątkiem skrobiowych). Istotne aby jeść je w połączeniu z tłuszczami. Dodatkowo nie mam nic przeciw spożywaniu owoców w umiarkowanej ilości i bez tych o dużej zawartości cukru.

Jakie są zalety dobrych węglowodanów w porównaniu do przetworzonych?
1) poprawiają trawienie i odżywiają organizm
W przeciwieństwie do ziaren i innych przetworzonych węglowodanów zawierają pełno witamin, minerałów i antyoksydantów, ale nie mają składników antyodżwyczych.
2) zmniejszają stan zapalny
Głównie dzięki właściwościom alkalizującym PH organizmu, obniżenie poziomu insuliny oraz zmniejszenie ilości sodu.
3) pomagają utrzymać wagę i hormony w normie
Ponieważ nie rośnie poziom insuliny (przetworzone go podwyższają) to automatycznie spada też poziom kortyzolu, i zwiększa się spalanie tłuszczu z komórek.
4) nie uzależniają i dają uczucie sytości
Co bardziej syci? Ziemniak czy czips z jednego ziemniaka?
5) spowalniają procesy starzenia
Ze względu na antyoksydanty oraz niski poziom insuliny.

Ilość węglowodanów też ma znaczenie. Szacuje się, że poniżej 50 g dziennie oznacza już stan ketozy, czyli organizm pobiera energię tylko z uwalnianych kwasów tłuszczowych. Poniżej 150g jest optymalną ilością dla osoby na diecie, która nie ma wzmożonej aktywności fizycznej.
150 g węglowodanów to :
– banan, 50 g razowego makaronu, mala miska owsianki i mały jogurt
lub:
– kilogram pomidorów, kilogram kalafiora, pół kilograma papryki, pół kilograma cukinii, dwa ogórki, pół kilograma brokuła, dwa bakłażany i pęczek rzodkiewek

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.